Gratias Agit neobyčejné krajanky aneb jak ukázat lásku ke svému kraji v Mexiku.

I když je ve světě mnoho krajanů, křišťálovou cenu Gratias Agit, udělovanou Ministerstvem zahraničních věci, nedostane jen tak někdo. Dáma, která se ale tímto oceněním může pochlubit, je paní Alexandra Šapovalová.
V průběhu několika desítek let, díky neustávajícímu životnímu nadšení a lásce ke své zemi, se Alexandra velmi aktivně podílela na organizaci stovek aktivit, propagující vše týkající se Československa/Česka. A to v Mexiku, ve městě Morelia. Stojí za zmínku například hudební festival, výstavy, umělecké a vědecké prezentace, studentské či profesorské stáže jak v Mexiku, tak i v České Republice.
Jako profesorka na místní univerzitě Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, ale s kolegy zorganizovala jednu obrovskou akci, která se opakuje každý rok a na kterou je asi nejvíce pyšná.

Alexandra povídá o tom, jak v Mexiku začínala, proč zakotvila v Morelii, co se jí na této vzdálené zemi líbí či co jí naopak stále vadí. Co můžeme této zemi přinést a naopak co se můžeme my naučit? A na co bychom se všichni v životě měli zaměřit?

Přeji příjemný poslech.

Užitečné odkazy:
Velvyslanectví ČR v Mexiku
Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo
Asociace TGM v Mexiku
Morelia

Tianguis – vědecký festival pro děti
Hudební festival v Morelii

2 thoughts on “Gratias Agit neobyčejné krajanky aneb jak ukázat lásku ke svému kraji v Mexiku.

Napsat komentář

cs_CZ