„Kanadský svět se smyčcem“. Aneb životní cesta mimořádného Rytíře české kultury!

“…Musíte si věřit! Je důležité být čestný sám k sobě a k lidem kolem! Když Vám lidé důvěřují, můžete to dotáhnout daleko…..žádný pesimismus!”

Dnešní host podcastu Epimoni-ac je Rytířem české kultury. Dovolím si říct, že toto vysoké státní ocenění udělené Ministerstvem kultury v roce 2017 je jen střípkem v pestrobarevné mozaice osobnosti, kterou bezesporu houslový virtuóz pan profesor Ing. Eduard Vokurka je. Talentovanému inženýrovi elektrotechniky a hudebníkovi v 60. letech ale nepřála tehdejší komunistická garda, a proto přišlo životní rozhodnutí opustit Československo navždy s cílem emigrovat do Kanady. To, co následovalo, představovalo pro pana Eduarda dlouhou zkoušku vytrvalosti a pokory. Dokázal však nejen uspět ve své profesi, ale svým mimořádným pojetím eklektického jazzu si vydobyl pozici nejen v kanadské hudební síni slávy. Takřka 30 let působil jako profesor na Humber College of Applied Arts and Technology v Torontu. Držitel ocenění nejlepší jazzový houslista roku 2006 v Kanadě, či prestižní první houslista olympijského symfonického orchestru OH 2010 ve Vancouveru, pan Eduard hrál i pro pozvané významné osobnosti jako pro prezidenta Václava Havla i prince Edwarda.

Jaký byl tedy onen klíčový moment, který ho donutil k rozhodnutí odejít z Československa, i přestože byl již úspěšný řídící pracovník? Jak se žilo v Kanadě šedesátých let? Kde se nyní cítí doma? A co by doporučil komukoliv, kdo chce do Kanady?

Poslechněte si toto povídání o životě mimořádného krajana, který je úžasným příkladem toho, o čem je i tento podcast. Schopnost se adaptovat v jakékoliv situaci a v jakékoliv zemi, kterou je nutno spojit s vytrvalostí a vůlí dál jít za svým snem.
Přeji příjemný poslech.

Facebook Linkedin Instagram Twitter

Užitečné odkazy:
Velvyslanectví České Republiky Ottawa
Generální konzulát České Republiky Toronto

Webové stránky Ed Vokurka
Ukázky tvorby pana Eduarda Vokurky:
Montis Czardas
My Way – Z kostela nejsvětější trojice v Torontu
Summer Time – Soutěž Senior Star
Prestižní pozice “Concertmaster” v olympijském symfonickém orchestru na OH 2010 ve Vancouveru

Školák Kája Mařík

cs_CZ