Život, štěstí a neobyčejná láska k vlasti. Vnitřní síla, hrdost a rozdíl mezi vlastí a domovem. Aneb o Izraeli trochu jinak.

Jste již otrávení z této „karanténové doby“? Myslíte si, že domácího vězení s veškerým komfortem už bylo dost? Nebo vás opět někdo rozpálil do běla a potřebovali byste nějaký ten boxovací pytel na vypuštění páry? Tak jste na tom stejně jako já. Někdy ale pomáhá dát události do určité perspektivy. Proto jsem si pohovořila s úžasnou ženou, která mě svým příběhem a pozitivitou donutila k zamyšlení.

Eva Erbenová, jako dospívající dívenka, společně se svou maminkou strávila několik let v Terezíně a posléze v Osvětimi. Její tatínek, úspěšný chemik, v Osvětimi zahynul. Eva se zachránila, maminka však zemřela při pochodu smrti ve Svatavě, několik týdnů před koncem 2.světové války. V roce 1948 ji Československo ukázalo, že její vlast už nemůže být jejím domovem. Ten našla v Izraeli.

Ona ale nezatrpkla, ba naopak. V drsné krajině tehdejšího Izraele, se přes všechny překážky dokázala usmívat a užívat si života. S manželem začínali opravdu od nuly. Společně s jinými krajany se se dokázali vzchopit a vybudovat si nový domov. Co je, ale naprosto odzbrojující, je její láska k vlasti. Její domov je Izrael a je na něj hrdá. Ale z Evy Erbenové dýchá češství a i po tolika letech to plně dokazuje.

Dámy a pánové, užijte si povídání této vskutku výjimečné ženy.

Odkazy:
Velvyslanectví České republiky v Izraeli

Knihy Evy Erbenové:
Sen
Vyprávěj,mámo, jak to bylo
Životy Evy L.

Kibutz zmíněný v rozhovoru:
Ne´ot Mordechai
Giv´at Chajim

Informace o atentátu na Jicchaka Rabína
Informace o významné krajance Ruth Bondy

Knihy, které má Eva Erbenová ráda:
Staré pověsti české
Kytice
Tanach
Eleonor Roosevelt
Životopis Eleanor Rooseveltové
Sofia(Sonya) Tolstaya
Životopis Sofie Tolstoy
Amos Oz
Stefan Zweig

Sabra – kaktusové ovoce, popisující člověka, narozeného v Izraeli

Leave a Reply

en_GB