Chile 70tých let, Anglie, Severní Irsko, aneb jak popadnout příležitost a žít naplno

V této epizodě se mnou hovoří neobyčejná krajanka, antropoložka a lingvistka paní Jarka Stuchlíkova, která mi vypráví o svém životě v latinské americe a dívá se na nynější chilské společenské nepokoje na základě svých zkušeností na přelomu 60/70 let.

Několik měsíců po srpnové invazi Československa v roce 1968 odcestovala do Chile s dětmi za svým manželem Milanem, sociálním antropologem, který studoval způsob života indiánského kmene Mapuche a jehož jméno i dnes inspiruje badatele v oboru sociálních věd. Když však 11 záři 1973 přišel v Chile vojenský převrat, vše se rázem změnilo a rodina Stuchlíkových musela zemi opustit a vrátit se do Evropy.

Jaký tedy byl chilský život na přelomu 60/70 let? Co si myslí o momentálním chilském dění? Jak se dostala poté do Severního Irska? Jak se dívá z antropologického hlediska na Čechoslováky jako „patrioty“?

Já pevně doufám, že si odnesete z poslechu tohoto rozhovoru nejen dobrý pocit, jak tato neobyčejná žena se svým manželem vědomě i nevědomě reprezentovala naši zem v zahraničí.  Ale možná i hlubší zamyšlení nad tím, co je to krajan a  jak se projevuje patriotismus.

Přeji příjemný poslech.

Zakoupit knihu Jarky Stuchlíkové Indiáni, politici, plukovníci můžete zde.

Napište mi na alena(zavinac)epimoni-ac.com a komentujte na Facebook Linkedin Instagram

Žijete nebo jste žili v zahraničí? Chcete se krátce podělit o své zkušenosti? Nahrajte 5minutovou zprávu týkající se administrativních záležitostí, tipů na krajanské komunity, tipy pro budoucí rodiče v zahraničí, školy, podnikání atp.

Prostě cokoliv, co může ostatním pomoci. Nahrajte zprávu zde

 

Leave a Reply

en_GB