„Naučme se toleranci k jiným lidem“ Úspěšná politoložka odkrývá tureckou společnost tak, jak ji neznáte.#36

Turecko. Opěvované. Leckdy zatracované. Ale ignorovat tuto zemi nemůže nikdo. Zvenčí pro pozorovatele těžko uchopitelné. Uvnitř tohoto státu, národu se ale údajně skrývá neobvyklá vřelost i křehkost, živená silnými rodinnými pouty. Je to skutečně tak?

O této zemi mi velmi pohodově povídá velmi uznávaná politoložka Lucie Tungul, která působila 10 let jako profesorka politologie na Fatih University v Istanbulu a nyní Univerzitě Palackého v Olomouci, je rovněž předsedkyní akademické rady spolku TOPAZ.  Lucka povídá o jejím rozhodnutí studovat politologii, ale především o turecké společnosti, která hraje v jejím osobním i profesním životě velkou roli.

Jací jsou teda Turci? Jaký je život v pozůstatku Osmanské říše? Co se od nich můžeme učit a oni od nás? Věděli jste, že do Turecka jezdí i našinci za zdravotní péčí? Proč Fatih University už nikde nenajdete? Jaká je krajanská komunita a jaké logistické problémy musí řešit? A co by si Lucka přála úplně ze všeho nejvíce?

Věřím, že se dozvíte něco, co jste nevěděli a povídání zpříjemní vaše chvilky. Napište mi, co se vám líbilo, nebo co byste se ještě o Turecku rádi dozvěděli.

Napište mi. Komentujte na Facebook Linkedin Instagram Twitter

Líbí se Vám podcast, ocením vaše hodnocení a recenze:
Podchase
Audiolibrix
České podcasty

Užitečné odkazy:
Velvyslanectví a honorární konzuláty v Turecku
Knihy a filmy, které Lucka doporučuje:
Exil – Çiler İlhan
Dobyvatel – Nedim Gürsel
YOL
Clouds of May
Oblíbení režiséři: Yilmaz Guney, Nuri Bilge Ceylan, Fatih Akin, Ferzan Ozpetek

en_GB