Jak se žije v Etiopii a Íránu? O„vodě“ a českém unikátu v Africe slovy držitele ocenění Gratias Agit Jiřího Šímy.#40

Příběh královny ze Sáby, vládkyně starověkého království zmiňovaného ve Starém zákoně a krále Šalamouna jistě znáte. Tehdejší království, mimo jiné, pokrývalo dnešní Etiopii. To je jeden z mála faktů, které jsem si vybavila i já před spojením s hostem této epizody podcastu Epimoni-ac. O životě v této prastaré kultuře, i když s moderními problémy mi povídal uznávaný hydrogeolog Jiří Šíma, který strávil v Africe takřka tři desetiletí. Spolu se svým týmem zmapovali celé území tohoto státu a vytvořili 60 unikátních hydrogeologických a hydrochemických map, jako úplně první na světě. Ve vyprávění jsme se dotkli i dlouhodobějšího projektu v Íránu a proto se Jirka rozpovídal o jeho vjemech a zkušenostech z bývalé Persie.

Jak se ale dostal z komunistického Československa do Etiopie? Kde se mu líbilo vice, v Etiopii či Íránu? Co se od těchto dvou národů můžeme naučit? A proč si myslí, že jednorázová finanční pomoc nemá moc smysl?

Toto je pohodové povídání s člověkem, který skutečně zasvětil svůj život vodě.

Přeji příjemný poslech

Sdílejte, sdílejte, sdilejte – lajkujte na Facebook Linkedin Instagram Twitter >nově i na TikToku.
Napište mi

Užitečné a zajímavé odkazy:

Velvyslanectví České republikyVelvyslanectví Slovenské republiky
Člověk v tísni – Etiopie

Digitální hydrogeologická mapa zde : pod každým mapovým listem jsou tři soubory – hydrogeologická mapa, hydrochemická a vysvětlivky k mapovému listu.

Společnosti, kde Jiří společně se svými spolupracovníky nabízí své know-how
Aquatest
Aquacon

Chcete studovat hydrogeologii – klikněte zde

Knihy, které Jirka zmínil:
V zajetí geografie – Tim Marshall
Pivař a Blondýna – Daniela Kovářová a Ladislav Jakl