„Mimóza“ a láska k umění. Aneb lucemburský život nevšední krajanky.

Lucemburské velkovévodství, respektive Lucemburkové jsou neodlučně historicky spjati s naším krajem. Máte představu, jak se ale žije v této malé ani ne šesti set tisícové zemi? Kolik Čechů a Slováků se tam rozhodlo doposud žít?

Adriana Boysová je púchovská rodačka, ze které dýchá láska k umění a ke své rodině. Jak v té osobní, tak v té širší krajanské podobě. Ač má tři dcery, pracuje na Úřadě pro publikaci evropských dokumentací, Publication office of the EU, nachází čas i na organizaci krajanských aktivit. Spolu s přáteli založila krajanský spolek SLUX, Slovaks in Luxembourg a folklorní soubor Sluxačík. Adriana je ale vášnivá čtenářka a blogerka, která život v Luxu pravidelně mapuje na několika blozích. Ale tento rok se odhodlala k realizaci svého snu a publikovala soubor povídek, který pojmenovala Mimóza.

Toto je lehké povídání o nelehkých začátcích v zahraničí, ale především poukazuje na skvělou česko-slovenskou symbiózu v zahraničí, která bezpochyby život mimo domovinu usnadňuje. Ale také o nutnosti ocenit vše, čeho se nám dostává, schopnosti být za to vděčný a tvořit si tak to své osobité „štěstí“.

Přeji příjemný poslech

Komentujte:
Facebook Linkedin Instagram Twitter

Velvyslanectví České Republiky
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bruseli

Adrianiny Blogy:
https://boysova.blog.sme.sk/
https://audrijeen.blogspot.com/
http://namaterskej.blogspot.com/

O divadelním souboru A dost

Knihy, které Adriana zmiňuje:

Příběh umění – Ernst Hans Gomrich
Trilogie století – Ken Follett
Slavík – Kristin Hannah

Knižní prvotina Adriana Boysová – Mimóza

Znáte někoho, kdo chce psát, točit, moderovat, fotit nebo streamovat ještě lépe, než to dělal/a doposud? Tušíte o někom, koho zajímá práce v médiích? Právě jim je určen nábor do redakce Novinářského inkubátoru, který se právě otevírá. Určitě velmi pomůže, když toto pozvání přepošlete začínajícím novinářům a zájemcům o práci v médiích:

Letní náborový seminář redakce Novinářského inkubátoru


Přihlášky se přijímají do 17. srpna 2020.

Leave a Reply

en_GB